På väggarna hängde fioler och en och annan gitarr. I vardagsrummet stod ett rödbrunt piano. RMK eller Rikard de Bruin som han heter växte upp i vad han kallar en semimusikalisk familj i fiskebyn Grebbestad. Han bytte pianot mot den lite häftigare keyboarden, började på den kommunala musikskolan och gjorde succé. Ända tills det var dags att lära sig noter, för då sa han tack och hej till musikfröken, gick hem och satte sig på sin kammare och lärde sig att spela på gehör istället.

Om det är något som har följt honom som en röd tråd genom karriären och livet så är det viljan att lyckas. Kanske var det möjligheten att stå upp för något, likt Timbuktu och Promoe skanderade i ”Hjälp dä brinner”, som fick honom att börja rappa. Kanske var det den där hemmafesten 2004 när ortens enda rappare uppmanade festdeltagarna att spela in sin egen raplåt.

Vad som började med enkelstaviga rim, mer lika julklappsrim än något annat, utvecklades fort till rapplåtar som spreds på nätet och gav hundratusentals nedladdningar. Snabbt gjorde han sig ett namn på undergroundscenen, packade väskan och stack till Stockholm och Fryshusets raplinje. Väl där slog RMK ihop sig med medlemmarna i hans nuvarande band Kompaniett. Tillsammans tog sig till final i Talang med låten ”I väntan på bussen”, som hans då elvaåriga syster i smyg skickat in ansökan till.

Efter hundratals spelningar och en rad samarbeten med hiphop artister som Promoe, Toppen och gruppen Ismen, tar han nu steget utanför hiphopvärlden. Detta genom att göra en nyinspelning av låten ”Du får göra som du vill” med Patrik Isaksson. Ett samarbete som kom till efter att RMK skickat hitlåten till Isaksson: sönderklippt och med nya verser.

Live med Kungliga Filharmonikerna
Rapsymphonic

Nyfikenheten driver RMK i sitt artisteri. Detta fick man se prov på den 30:e augusti denna sommaren då han tillsammans med Konserhuset och Kungliga Filharmonikerna bjöd in till konserten ”Rapsyphonic” på Arenan. En konsert vars syfte var att föra samman musikstilar och åskådare från olika bakgrunder. I samband med konserten släpptes RMK & Kompanietts debutskiva ”Lagom Är För Lite”.

För RMK handlar låtskrivande om konsten att klä en känsla med något så ”stelt” som ett ord. För ett ensamt ord betyder oftast ingenting, det är först sammankopplat med andra som den får kraft. Och har man hört hans texter vet man vilken kraft de har.